Urbexfotografie

Weblog > Urbexfotografie
31/12/2011 - 10:09

 

Van een amateurfotograaf met een passie voor natuur en landschappen verwacht je dit misschien niet.

Maar in de winter, de periode van het jaar waarin ik vaker moeite heb met het vinden van geschikte onderwerpen (en voldoende inspiratie), zoek ik ieder jaar weer binnenlocaties op om te gaan fotograferen.

En dan bij voorkeur verlaten locaties, zoals oude fabrieksgebouwen, om daar de "schoonheid van verval" met mijn camera vast te leggen.

 

 

Afgelopen week heb ik samen met twee collega's een buiten bedrijf gestelde afvalverbrandingsinstallatie in Rotterdam bezocht.

Deze afvalverbrandingsinstallatie (AVI), waarvan het oudste gedeelte in 1912 in gebruik is genomen en die in 1996 nog gemoderniseerd is, is op 1 januari 2010 uit bedrijf genomen.
 

 

Een deel van de locatie wordt op dit moment nog gebruikt voor het overslaan van afval dat is ingezameld bij de Rotterdamse huishoudens en vanuit deze overslag per schip naar een AVI in Rozenburg wordt getransporteerd. Doordat het terrein nog deels in gebruik is, hebben hier nog geen vandalen en (koper-)dieven toegeslagen en zijn de installaties en de kantoren nog in nagenoeg dezelfde staat als ten tijde van het sluiten van de locatie.
 

 

 

Een aantal foto's die ik heb gemaakt tijdens het bezoek aan de Rotterdamse afvalverbrandingsinstallatie kun je hier bekijken.

 


In de map Verlaten tref je foto's aan van de andere urbexlocaties die ik tot nu toe heb bezocht.

 

 

 


 

 

Urban exploration photography, ook urbexfotografie genoemd, is een variant op Urban-exploring, het bezoeken van vervallen en/of verlaten plaatsen zoals fabriekspanden, ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen en kazernes.

Meestal gaat het hierbij om locaties die al geruime tijd verlaten zijn en waarbij je, eenmaal binnen, de sfeer kunt opsnuiven van wat er op deze plaats allemaal gebeurd is.

Urbexfotografen leggen de schoonheid van het verval en de sfeer die deze oude, verlaten panden uitstralen vast op foto.
 

 

Locaties

Rond deze fotografiediscipline hangt een waas van geheimzinnigheid. Om te voorkomen dat er een stormloop op een locatie ontstaat door collega’s, maar ook door vandalen en dieven, geven urbexfotografen locaties niet zomaar prijs.

 

In Nederland zijn urbexlocaties op één hand te tellen. Het probleem is dat gebouwen vaak vrij snel een nieuwe bestemming krijgen of onder de sloophamer belanden. Weersinvloeden, de natuur en de "tand des tijds" krijgen hierdoor onvoldoende kans om vat te krijgen op de gebouwen.

In België maar ook in het Duitse Ruhrgebied zijn echter veel locaties te vinden die al jarenlang leeg staan en waar in sommige gevallen de natuur zelfs weer bezit heeft genomen van de gebouwen.

 

 

Uitrusting

Vanwege de vaak kleine ruimtes, bevat de uitrusting van een fotograaf die een urbexlocatie bezoekt in ieder geval een groothoekobjectief met een brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 10-22 mm. Daarnaast is het verstandig om een walk-around objectief mee te nemen en is een macro-objectief bij uitstek geschikt voor het maken van detailopnames in combinatie met een beperkte scherptediepte.

Omdat je vaak in donkere ruimtes fotografeert en dus geconfronteerd wordt met lange sluitertijden, zijn ook een stevig statief en een draadontspanner of afstandsbediening onmisbaar.
 

 

 

Veiligheid

De uitrusting van een urbexfotograaf bestaat niet alleen uit fotoapparatuur, maar ook uit een zaklamp, een GSM en een EHBO-kit. Het is ook aan te bevelen om warme kleding en stevig schoeisel te dragen.

Urbexfotografen zullen een locatie uit veiligheidsoverwegingen zelden in hun eentje bezoeken. Naast het gevaar door de vaak bouwvallige toestand van deze verlaten gebouwen, kun je er ook altijd dieven of vandalen tegenkomen. En dan is het goed dat je er (samen met je dure fotoapparatuur!) niet alleen voorstaat.
 

 

 

Leave nothing but footprints, take nothing but pictures

In de wereld van de urbexfotografen is het een ongeschreven wet dat er geen vernielingen worden aangericht of afval wordt achtergelaten en dat er niets wordt meegenomen van de locaties. Ook worden bij het verkrijgen van toegang tot een locatie geen deuren geforceerd of ramen ingegooid, maar wordt gezocht naar een hek dat opzij geschoven kan worden of een deur of raam dat op een kier staat.

Er is altijd wel een mogelijkheid om een locatie binnen te komen zonder vernielingen aan te richten.
 

Daarnaast wordt ook vaak geprobeerd om via de legale manier toegang te krijgen tot een leegstaand pand, bijvoorbeeld door contact te leggen met een beheerder of met de eigenaar van de locatie.
 

 

 

En de beloning.......

Die bestaat uit unieke sfeeropnames waarin de schoonheid is vastgelegd die deze oude en verlaten panden uitstralen en/of uit detailopnames die iets vertellen over de historie of het gebruik van de locatie.

 

En als je het geluk hebt om toegang te krijgen tot een hoog gebouw en daar het dak kunt betreden, wordt je vaak ook nog beloond met unieke opnames van adembenemende vergezichten.

 

 

 

 


Comments

Jack Amels
02/01/2012 - 10:59
Ziet er interessant uit Peter
die richting van fotografie heb ik nog niet echt verkend
maar wie weet ?
Mooie sfeervolle opnames

gr Jack
Silvercube.nl
21/07/2012 - 08:26
Heel mooi verteld
en goede illustratie toegevoegd.
Complimenten!!

Gr Daan

Add a Comment

Name:

Email (not displayed):

Message: