Straatfotografie... een kwestie van durven!?
Het fotograferen in de natuur levert voor mij de nodige ontspanning op. Dieren willen, als je ze niet behoedzaam genoeg benadert, nog wel eens wegvluchten, maar onderwerpen in de natuur gaan over het algemeen nooit in discussie als je ze wil fotograferen.
Dit in tegenstelling tot mensen en dat is voor mij altijd een drempel geweest om actief te worden op het gebied van straatfotografie.
Maar het lezen van een aantal boeken over straatfotografie en het bekijken van foto's van fotografen die "gespecialiseerd" zijn in dit genre, heeft mijn interesse gewekt.
Eén van de fotografen waarvan ik het werk heb bekeken, is de Zwitser Thomas Leuthard. Zijn aanpak levert hele indrukwekkende en spontane foto’s op.
Deze gepassioneerde straatfotograaf heeft daarnaast een aantal boeken geschreven over deze tak van fotografie met tips om hier het maximale uit te halen. In deze boeken, die hij gratis ter beschikking stelt via zijn website, gaat hij in op zijn visie op straatfotografie en toont hij de lezer zijn (soms onorthodoxe) manier van werken. Ze zijn een aanrader voor iedereen die interesse heeft in deze vorm van fotografie, al was het maar om de vele prachtige foto's waarmee hij zijn werkwijze illustreert.
Een prima plek voor straatfotografie is de zondagsmarkt in Luik. En om die reden ben ik samen met en aantal collega's van Fotoclub Voerendaal op een zondagochtend naar Luik getogen.
Zondagmarkt Luik
Iedere zondag van 08.00 tot 14.00 uur strijken op de Quai de La Batte over een lengte van 4 kilometer zo'n 500 marktkooplui neer die de meest uiteenlopende producten aan de man brengen.
"La Batte" (Waals voor dijk of kade) stamt uit de 16eeeuw, toen het stadsbestuur besloot een dijk langs de Maas aan te leggen om zo handelsactiviteiten in de buurt mogelijk te maken. De veemarkt en later ook de groentemarkt verplaatsten zich naar deze locatie, alsmede de jaarmarkt in november. Toen ook theaters hun deuren aan La Batte openden en marskramers en standwerkers de markt tot een openluchtshow omtoverden, was het voortbestaan gegarandeerd. En dat blijkt tot op de dag van vandaag.
Alsof het de normaalste zaak van de wereld is wordt het verkeer van de doorgaande weg door Luik omgeleid om plaats te maken voor de duizenden marktgangers.
Letterlijk alles is er te koop: Lingerie en andere kleding, antiek en zaken die daarvoor door moet gaan, bloemen en planten, plastic geweren en ander fout speelgoed, groenten en fruit, al dan niet meer levende vis en gevogelte, vijfdehands boeken, gereedschap voor linkshandigen, pantoffels, sokken, allerlei keukengerei, nepjuwelen, lederwaren en plastic troep, groenten en fruit, bloemen en planten, Italiaanse specialiteiten en migrainewijnen, parfums, alle mogelijke kazen en worsten, Luikse wafels en frieten, suikerwaren en snoepgoed, regionale en biologische producten, maar ook levende have zoals kippen, konijnen, honden, katten, cavia’s, geitjes, fretten, chinchilla's en muizen.
Het gevarieerde aanbod maakt deze markt tot een echt geur- en kleurspektakel.
De zondagsmarkt in Luik is niet alleen dé plek voor de inwoners van Luik om hun inkopen te doen, maar trekt ook wekelijks duizenden toeristen uit België, Nederland en Duitsland.
Voor straatfotografie is de zondagsmarkt in Luik een waar walhalla!
De standhouders die hun waar aanprijzen, de straatmuzikanten, de kleurrijke bezoekers, maar ook de vele details zorgen voor een grote diversiteit aan onderwerpen.
En mocht je trek krijgen op iets lekkers: hiervoor kun je terecht bij de vele kraampjes waar niet alleen originele Belgische frieten, maar ook de meest uiteenlopende exotische snacks worden aangeboden.
Een prima plek om je auto te parkeren is overigens bij het Sportcentrum op de Boulevard de La Constitution. Zeker 's morgens vroeg is hier altijd plek en van hieruit ben je, via de Pont St. Leonard, te voet binnen 10 minuten op de zondagsmarkt.
Comments
Add a Comment