Straatfotografie... een kwestie van durven!?

Weblog > Straatfotografie... een kwestie van durven!?
21/10/2012 - 15:09

Het fotograferen in de natuur levert voor mij de nodige ontspanning op. Dieren willen, als je ze niet behoedzaam genoeg benadert, nog wel eens wegvluchten, maar onderwerpen in de natuur gaan over het algemeen nooit in discussie als je ze wil fotograferen.

 

Dit in tegenstelling tot mensen en dat is voor mij altijd een drempel geweest om actief te worden op het gebied van straatfotografie.

Maar het lezen van een aantal boeken over straatfotografie en het bekijken van foto's van fotografen die "gespecialiseerd" zijn in dit genre, heeft mijn interesse gewekt.

 

Eén van de fotografen waarvan ik het werk heb bekeken, is de Zwitser Thomas Leuthard. Zijn aanpak levert hele indrukwekkende en spontane foto’s op.

Deze gepassioneerde straatfotograaf heeft daarnaast een aantal boeken geschreven over deze tak van fotografie met tips om hier het maximale uit te halen. In deze boeken, die hij gratis ter beschikking stelt via zijn website, gaat hij in op zijn visie op straatfotografie en toont hij de lezer zijn (soms onorthodoxe) manier van werken. Ze zijn een aanrader voor iedereen die interesse heeft in deze vorm van fotografie, al was het maar om de vele prachtige foto's waarmee hij zijn werkwijze illustreert.

 

 

Een prima plek voor straatfotografie is de zondagsmarkt in Luik. En om die reden ben ik samen met en aantal collega's van Fotoclub Voerendaal op een zondagochtend naar Luik getogen.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Zondagmarkt Luik

 

Iedere zondag van 08.00 tot 14.00 uur strijken op de Quai de La Batte over een lengte van 4 kilometer zo'n 500 marktkooplui neer die de meest uiteenlopende producten aan de man brengen.

 

"La Batte" (Waals voor dijk of kade) stamt uit de 16eeeuw, toen het stadsbestuur besloot een dijk langs de Maas aan te leggen om zo handelsactiviteiten in de buurt mogelijk te maken. De veemarkt en later ook de groentemarkt verplaatsten zich naar deze locatie, alsmede de jaarmarkt in november. Toen ook theaters hun deuren aan La Batte openden en marskramers en standwerkers de markt tot een openluchtshow omtoverden, was het voortbestaan gegarandeerd. En dat blijkt tot op de dag van vandaag.

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is wordt het verkeer van de doorgaande weg door Luik omgeleid om plaats te maken voor de duizenden marktgangers.

 

 

Letterlijk alles is er te koop: Lingerie en andere kleding, antiek en zaken die daarvoor door moet gaan, bloemen en planten, plastic geweren en ander fout speelgoed, groenten en fruit, al dan niet meer levende vis en gevogelte, vijfdehands boeken, gereedschap voor linkshandigen, pantoffels, sokken, allerlei keukengerei, nepjuwelen, lederwaren en plastic troep, groenten en fruit, bloemen en planten, Italiaanse specialiteiten en migrainewijnen, parfums, alle mogelijke kazen en worsten, Luikse wafels en frieten, suikerwaren en snoepgoed, regionale en biologische producten, maar ook levende have zoals kippen, konijnen, honden, katten, cavia’s, geitjes, fretten, chinchilla's en muizen.

Het gevarieerde aanbod maakt deze markt tot een echt geur- en kleurspektakel.

 

De zondagsmarkt in Luik is niet alleen dé plek voor de inwoners van Luik om hun inkopen te doen, maar trekt ook wekelijks duizenden toeristen uit België, Nederland en Duitsland.

 

 

Voor straatfotografie is de zondagsmarkt in Luik een waar walhalla!

 

De standhouders die hun waar aanprijzen, de straatmuzikanten, de kleurrijke bezoekers, maar ook de vele details zorgen voor een grote diversiteit aan onderwerpen.

En mocht je trek krijgen op iets lekkers: hiervoor kun je terecht bij de vele kraampjes waar niet alleen originele Belgische frieten, maar ook de meest uiteenlopende exotische snacks worden aangeboden.

 

Een prima plek om je auto te parkeren is overigens bij het Sportcentrum op de Boulevard de La Constitution. Zeker 's morgens vroeg is hier altijd plek en van hieruit ben je, via de Pont St. Leonard, te voet binnen 10 minuten op de zondagsmarkt.

 

 

 

 


Comments

peter theunissen
21/10/2012 - 16:12
Ik was er gisteren nog peter, in luik bedoel ik.
natuurlijk niet op deze markt, maar eerst op guillemin
en later op de foire.......................................
beide leuk/fijn om te fotograferen

de markt op de zondag is 'n waar feest vanwege het grote aanbod
en dan bedoel in aanbod voor de fotograaf.

je mag wat mij betreft wel een hele serie laten zien van deze ochtend
ben er wel benieuwd naar zeker ook omdat ik het zelf niet zo goed durf
mensen op straat te portretteren.gr.peter
Anita Heiligers
21/10/2012 - 19:10
Portretten van karakteristieke koppen vind ik zelf het mooiste in zwart-wit. Prachtig Peter!!!Het commentaar van je maat kan ik begrijpen. Ook ik vind het moeilijk om foto's van mensen te nemen. Afgelopen zomer tijdens onze vakantie was dit ook een item. Jou is het perfect gelukt.
Jos Offermanns
22/10/2012 - 10:01
Hoi Peter,

Straatfotografie is twee richtingen verkeer en niet eenvoudig neem ik aan. Het is jou enorm goed gelukt. Natuurlijk fotografeer je niet om mensen te laten schrikken of bang te maken, jij hebt gewoonweg enkele markante zwart-wit platen gerealiseerd!
Daarnaast is het genieten, natuurlijk de moeite waard, van je uitvoerig blog.

Gr.
Jos
gert
22/10/2012 - 19:19
Hoi Peter,
Jij bent met een mooie nieuwe map "Mensen" ingestapt in de rubriek Straatfotografie, zoals hierboven ook al vermeld is dit geen makkelijk onderwerp, ik vind het een vorm van Voyeurisme waar je altijd op een heel dun draadje balanzeerd, jou map gezien valt het best me hier zijn een paar opnamen bij die de naam "Straatfotografie"best verdienen. ga zo door!
Peter ik moet doch nog iets kwijt over de fotograaf Thomas Leuthard, deze volg ik al enkele jaren zijn werken zijn goed via internet te volgen en hij geeft ook vaak heel leuke tips "waar hij zich niet altijd aan houd" zijn werk vind ik in het algemeen te agressief hij besluipt vaak mensen, het tegenover gestelde van dit vind ik Cartier-Bresson, hem vind ik de maker van de Straatfotografie met heel veel respect voor de mens, zijn streven was mensen in hun Culturele en sociale leefomgeving in beeld te brengen waar door hij zich ook een onstervelijke naam me heeft gemaakt.
Martin de Bock
24/10/2012 - 17:27
Hoi Peter, een wat late reactie, maar alsnog...
Straatfotografie, inderdaad een kwestie van durven, zeker als de mensen zelf geprononceerd in beeld komen. Je moet toch een zekere gene overwinnen om daar toe te komen. Natuurlijk, met een forse tele kan de fotograaf op afstand blijven, maar dat is in dit genre denk ik toch ook een flinke beperking. Ik heb zelf ook die gene en heb op dit gebied dus nog niet veel gedaan. Dat is tevens de reden dat ik wat terughoudend zal zijn met commentaar bij de foto's, ik heb immers geen (eigen) referentiekader. Ik vind de resultaten in zijn algemeenheid wel geslaagd, waarbij de ene foto er wat beter uitspringt dan de andere. Aangezien het ook jou eerste keer is zal de toekomst nog veel fraais brengen verwacht ik.
Ik heb inmiddels wel al wat wijze woorden gelezen van Jos bij verschillende foto's. Ik ga er ter gelegener tijd iets langer voor zitten in de hoop te komen tot adequate reacties bij enkele foto's.

groeten,
Martin
Ton Reijnaerdts
21/11/2012 - 21:16
Luik is een immens boeiende stad, een waar Mekka voor fotografen. Ik zelf ben geen held in straatfotografie, maar heb toch veel gefotografeerd in Luik. Je kunt met fotografie natuurlijk alle kanten op en het hoeft niet louter mensenfotografie te betekenen, allhoewel dat een heel boeiende tak van de fotografie is, maar het moet je natuurlijk wel liggen. Besluit je zoiets te ondernemen dan moet je beschikken over het talent om mensen voor je te winnen, zodat ze je je gang laten gaan zonder vervelend te doen of te gaan dreigen met politie. Martin schrijft hierboven al zinnige zaken over werken met telelenzen e.d. Ik ben zelf hartstikke ge´nteresseerd in de boeiende architectuur van Luik, oud en nieuw en als er dan mensen op straat lopen dan druk ik gewoon af. Maar zij zijn natuurlijk niet het hoofddoel bij mijn manier van werken :-)
Groetjes,
Ton

Add a Comment

Name:

Email (not displayed):

Message: