Europese boomkikker in actie

Weblog > Europese boomkikker in actie
28/08/2011 - 19:24

 

Vanmorgen stond een stevige wind, het was zwaar bewolkt en de zon had moeite om door het dikke wolkendek te breken.

Geen optimale omstandigheden voor macrofotografie, maar aangezien ik mijn Portfolio weer eens wilde uitbreiden met foto's waarop de europese boomkikker (Hyla arborea) in een actieve pose te zien is, waren de omstandigheden goed genoeg voor een bezoek aan het leefgebied van deze bijzondere diersoort.

 

Als je er dan ook nog eens vroeg bij bent en het dus nog niet echt warm is, maak je grote kans dat je ze kunt gadeslaan tijdens het klauteren over de takken van de braamstruiken en soms springend van blad tot blad bij hun tocht vanuit hun slaapplaats op de grond naar de bovenzijde van het struweel. Als ze na de nodige capriolen dan uiteindelijk een zonnig plekje bereikt hebben, gaan ze in hun karakteristieke houding doodstil genieten van de warmte van het zonlicht.

 

Als je het gedrag van de boomkikker een beetje kent en goed op hun houding let, is de volgende stap/sprong op weg naar boven enigszins voorspelbaar.

En het mooiste vind ik dan zelf als ze er voor kiezen om niet alleen gebruik te maken van de "makkelijke" weg via de takken van de braamstruiken, maar ook van, soms erg dunne, grasstengels.

 

Vanmorgen had ik het geluk dat de exemplaren die ik volgde bij hun weg naar het "zonneterras" een aantal keren gebruik maakten van zo'n grasstengel.

En dat leverde een aantal mooie foto's op.

 

De grote versies van de foto's staan hier.

 


 

De ongeveer 5 cm groot wordende europese boomkikker (Hyla arborea) komt in Nederland voor op een beperkt aantal geïsoleerde locaties, voornamelijk in het oosten en zuiden van het land.

Voor wat betreft het leefgebied gaat de voorkeur uit naar percelen met dichte, zonbeschenen vegetatie zoals houtwallen, braamstruiken en rietkragen en met geschikt (visvrij en matig voedselrijk) voortplantingswater in de buurt.

Door zijn beperkte verspreiding en de sterke afname van het aantal populaties wordt hij als bedreigd beschouwd.

 

 

De europese boomkikker dankt zijn naam aan de overwegend klimmende levenswijze. Hij wordt niet alleen aangetroffen in lage struiken, maar ook in bomen.

Bij het klimmen maakt hij handig gebruik van de hechtschijven aan de tenen en vingers. Deze hechtschijven doen qua vorm aan zuignappen denken. Ze hebben echter een fijne structuur met zeer kleine kanaaltjes, waarin bij het neerzetten vocht wordt gedreven, waardoor de kikker blijft plakken.

Bij het klimmen speelt ook de buikzijde van de boomkikker een rol aangezien het slijmlaagje van de huid er voor zorgt dat de kikker beter blijft plakken.

Een ander kenmerk is de heldere, groene kleur en het ontbreken van vlekken of strepen op de rug. De kleur is meestal lichtgroen, maar kan ook groengrijs tot geelbruin of bruin zijn, afhankelijk van de temperatuur en de gemoedstoestand van de kikker.

 

 

De europese boomkikker is hoofdzakelijk in de schemering en de nacht actief, vaak is hij ook overdag zonnend aan te treffen. Om uitdroging te voorkomen, houdt hij hierbij de poten onder het lichaam en de ogen dicht.

Eten doen ze ook voornamelijk 's nachts en hun menu bestaat uit allerlei insecten, meestal tweevleugelige of andere vliegende insecten, die met de lange tong worden gevangen of worden besprongen.

 

 

De voortplanting vind plaats vanaf half april tot eind juni. De vrouwtjes leggen 300-1400 eieren, verdeeld over kleine klompjes van 10-60 eieren die worden vastgehecht aan waterplanten.

Na 1 tot 2 weken komen de 3-5 mm lange larven uit de eieren en na 8 tot 11 weken zijn ze klaar om te metamorfoseren. De pas gemetamorfoseerde kikkertjes zijn 1-2 cm lang en lijken op volwassen dieren.

Het mannetje is vaak na de eerste overwintering al volwassen, bij vrouwtjes duurt dit meestal twee jaar.

De boomkikker kan zo'n 15 jaar oud worden, maar in de natuur wordt een dergelijke leeftijd door natuurlijk verval en predatie nooit bereikt.

 

 

Als de temperatuur in augustus/oktober daalt, zoekt de boomkikker een schuilplaats op voor z'n winterslaap. Het winterkwartier bestaat uit holle bomen, holtes tussen boomwortels, in de strooisellaag en in houtstapels.

 

 

 

 


Comments

peter theunissen
28/08/2011 - 21:20
Van peter aan peter,
je wordt er steeds bedrevener in peter, ik het maken van steeds spectaculairdere foto's van de boomkikker.
je hebt er nu een aantal bij die prachtig zijn maar ook 'n paar die daar nog boven uit steken.
vooral de foto's waarbij de kikker zich als een acrobaat gedraagt vind ik TE gek.
ik meen het echt helemaal, een bijzonder dik compliment van iemand die alles wat kleiner is als 'n koe moeilijk vind.

fijne avond verder.groetjes van peter aan peter.
Ton
29/08/2011 - 09:04
Hoi Peter

Geweldig mooie foto`s. Je hebt hiervoor geloof ik wel een engelengeduld nodig of niet? Maar dat is natuurlijk vaak als je spectaculaire dieren of dingen wil fotograferen. Hartstikke mooi, complimenten!!!

Groetjes uit Zwitserland, Ton
Jos Offermanns
29/08/2011 - 12:09
Hoi Peter,

Complimenten alweer, het is meer dan genieten! Hoeveel tijd heb je hieraan besteed bedenk ik dan? Om prachtige landschappen te vinden en te zien ben ik soms uren onderweg, dus jij moet zeker je rust en energie kunnen bewaren om tot zo'n geweldige verzameling te komen. Echt fantastisch hoe je dit weer hebt weten vast te leggen, chapeau Peter.

veel fotosucces,

Jos Offermanns
gert
29/08/2011 - 21:32
Hallo Peter,
Hier is weer een Compliment op zijn plaats, dit is genieten van een prima verhaal en van prachtige foto's.
groet, Gert
Martin de Bock
30/08/2011 - 17:21
Hoi Peter, hier laat je weer je vakmanschap zien met erg fraaie foto's. Hoop ook nog eens ooit, later als ik groot ben, dat te kunnen benaderen....
En sinds afgelopen zondag weet ik ook de Duitse naam van dit mooie diertje, die beter tot zijn recht komt dan de Nerderlandse naam: Laubfrosch ;-)

groeten,
Martin
Ton Reijnaerdts
31/08/2011 - 17:57
Hoi Peter,

Ik bewonder je enthousiasme voor de boomkikker en je doorzettingsvermogen om het beestje te fotograferen. Dat is je weer uitstekend gelukt. Maar ik had ook niet anders verwacht. Het niveau van de foto's is hoog en je mag daar met recht trots op zijn.

Succes met de verdere fotojacht en beste groet,

Ton
Daan Roepman
02/09/2011 - 14:20
Hallo Peter,
Ik heb je verhaal met aandacht gelezen, voor de beste kansen moet je er dus vroeg bij zijn.
Je hebt er weer prachtige opnames van gemaakt Peter fantastisch mooi gezien de moeilijke
omstandigheden een dubbel compliment, maar dat is voor jou geen probleem gezien je ervaring.
Het schijnt dat ze hier bij mij thuis op vliegbasis Gilze-Rijen zich goed thuis voelen ondanks het
lawaai. Zal daar toch eens rond moeten snuffelen.
Groet/Daan
Anita Heiligers
10/09/2011 - 15:24
Peter, prachtig zijn die foto's. Ik word er helemaal rustig van en dat wil iets zeggen.
Kees
15/09/2014 - 09:17
Vorige week was ik eventjes in het Nationaal Park De Biesbosch. In de directe omgeving van de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum aan de Baanhoekweg te Dordrecht liep ik langs de oever van een stilstaande plas. Tussen het gras een groot aantal felgroene kleine kikkertjes gespot. Foto's er van genomen en thuis gedetermineerd. Het bleek dus om de Europese boomkikker (Hyla arborea) te gaan. Misschien moet het kaartje bijgewerkt worden?

Groet! Kees van Beek - Dordrecht

Add a Comment

Name:

Email (not displayed):

Message: