Begraafplaats “Rijkskrankzinnigengesticht” Rekem

Weblog > Begraafplaats “Rijkskrankzinnigengesticht” Rekem
21/02/2012 - 21:08

Ik had al vaker foto's van deze locatie gezien en werd steeds weer geraakt door de sfeer die er vanuit ging. Desondanks kwam het er gewoonweg niet van om een bezoek aan deze oude begraafplaats te brengen. En dit ondanks het feit dat ik er bij mijn zoektocht op Internet al achter was gekomen dat het niet eens zo ver rijden was.

 

Recent zag ik op de website van de Belgische fotograaf Marcel Bex wederom een aantal sfeervolle foto's van deze locatie. Ik werd weer geraakt door de mysterieuze sfeer en heb me toen voorgenomen dat ik op de eerstvolgende dag met "passende" lichtomstandigheden een bezoek zou brengen aan deze begraafplaats.

 

Afgelopen maandag had ik een vrije dag en werd ik 's-morgens verast door een vrijwel wolkenloze hemel en prachtige lichtomstandigheden.

Snel mijn fotospullen gepakt, de coördinaten ingetoetst in het navigatiesysteem en een half uur later stond ik voor het toegangshek van de oude begraafplaats van het “Rijkskrankzinnigengesticht” in Rekem.

 

Foto’s die ik op deze locatie heb gemaakt kun je hier bekijken.

 

 

 


 

 

 

In 1921 kreeg het uit de 16eeeuw stammende kasteel van d'Aspremont-Lynden in de oude kern van het Belgisch Limburgse Rekem de functie van psychiatrisch ziekenhuis. Op het terrein van het kasteel werden voor dit doel een klein hospitaal en verschillende werkplaatsen gebouwd en de instelling werd bekend als "Rijkskrankzinnigengesticht".

 

 

In die tijd werden psychiatrische patiënten vaak uit de maatschappij geweerd. Omdat ze geen familie meer hadden of omdat de familie alle banden met hen verbroken had, verbleven ze voor de rest van hun leven in de instelling.

De populatie bestond enkel uit mannen, afkomstig uit heel België.

 

 

 

Patiënten die tijdens hun verblijf overleden, werden begraven op een kerkhof dat eigendom was van de instelling en ook door patiënten werd onderhouden.

Het kerkhof, met een oppervlakte van 1,08 hectare, is ingedeeld in 6 rechthoekige percelen die gescheiden worden door tussenpaden. Het toegangshek tot het kerkhof wordt geflankeerd door twee lijkenhuisjes en aan het einde van het centrale pad staat een groot Kruisbeeld.

 

Totaal werden in de periode 1921-1981 op dit kerkhof ongeveer 1.750 overleden patiënten begraven.

 

 

 

Op hun graf werd een sober betonnen kruis geplaatst met hierop een metalen plaatje voorzien van naam en geboorte- en sterfdatum.

 

 

Het kerkhof maakt sinds 2004 deel uit van het domein Isaekshoef dat behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

De afdeling Bos en Groen van het Vlaams Gewest zorgt sindsdien voor het beheer waarbij het kerkhof weliswaar zal blijven bestaan, maar langzaam zal opgaan in de natuur. 

 

 

 

 


Comments

Jos Offermanns
22/02/2012 - 17:35
Hoi Peter,

Fantastisch, zo dichtbij en zo onbekend!

Niet jou prachtige opnamen!

Groet,
Jos
Pa Lambrichs
22/02/2012 - 18:33
Wat een mooie plaatjes Peter.
Prachtig licht en hele mooie contrasten!
Je hebt weer eens een goede dag en het juiste moment van de dag gevonden.Klasse!
Zo zie je dat je van sombere dingen je toch kunt genieten
Geniet dus ook hiervan.
Groet PA.
Jack Amels
22/02/2012 - 19:16
Weer mooie opnames
en zoals van jou gewend een mooie en goede beschrijving
TOP !!!!
jos m
23/02/2012 - 07:59
Peter,
ik had maandag avond nog je website bekeken om te zien of er "nieuws" was. De sfeer van de foto's en met name de lichtinval en de stralen licht op menig foto doen het in z/w heel mooi. Ik denk dat je je vrije dag heel goed besteed hebt. Persoonlijke voorkeur is die met het grote Jezus-kruis erop, maar ook de overall opname met het kruis, de bomen en de kruisjes doen het goed... Er zijn een aantal hele sfeervolle met de kruisjes erop, ofschoon de opname met de entree tot het kerkhof toch zeker ook een bepaalde sfeer oproept en de plaats waar het kerkhof is gelegen goed typeert.

groet,

jos
gert
23/02/2012 - 12:26
Peter,
zoals van jou gewent weer een perfecte info over deze begraafplaats, zoals je Vader al heeft geschreven"juiste dag gekozen"en van het moment genoten!
groet ger
rina
23/02/2012 - 13:51
Hi Peter,
Had eigelijk meteen gereageerd nadat ik jou berichtje kreeg van deze serie. Zie het niet meer terug in de reacties hieronder. Waarschijnlijk is er iets fout gegaan. Een fantastische serie waarbij je volop gebruik heb gemaakt van de lichtinval. De tijdstip dat jij daar was kon niet beter. Omzetting en standpunten er valt niets op aan te merken, behalve, mijn complimenten!
Greetz Rina
Hans
26/02/2012 - 09:50
Hoi Peter,
Je verhaal is precies de reden dat ik nog nooit door het hek gegaan ben aldaar...haha en zo dichtbij hier!
Eén keer daar geweest met de volle zon erop en een volgende keer regende het volop.
Jouw timing was goed en je hebt een mooie serie platen geschoten.
Als ik binnenkort weer op vlinderjacht in die buurt ga, kijk ik waarschijnlijk ook nog even over het krankzinnige hek.
Groetjes, Hans
Rutger Bus
28/02/2012 - 12:25
Hallo Peter.

Mooie opnamen van op het kerkhof. Wat ik ook erg leuk vind is de info die je altijd verstrekt in je weblog over de fotolocatie. Erg interessant en verklaart mede waarom de foto's zo goed tot hun recht komen. Groeten Rutger
peter theunissen
05/04/2012 - 14:02
Je bent er geweest zie ik peter. een locatie die heel erg fotogeniek is. ik vind dat je goed gekozen hebt om deze platen in zwart wit te plaatsen iets dat de sfeer prima weergeeft.zelf geen ik er de voorkeur aan deze locatie in de herfst te bezoeken. ik kwam hier al als kleine jongen van 'n jaar of 6 uiteraard toen met mijn ouders die vaak in deze omgeving gingen wandelen vanaf de rekummerhof
in die tijd eind jaren 40 'n openbaar zwembad iets heel bijzonders voor die dagen.gr.peter
Maria Van den Broeck
29/10/2013 - 15:08
Mooie opnames, ik ga er zeker ook eens een kijkje nemen
kelly
05/11/2015 - 13:54
Leuk gedaan. is het er nog steeds om heen te gaan en foto's te gaan maken ??
jans yvon
30/09/2018 - 23:35
Heb daar nog iemand van de familie ; 'n oom van mijn papa. Mijn pa vertelde vaak over zijn 'nonkel jeaune'

Add a Comment

Name:

Email (not displayed):

Message: